публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

неделя, 7 септември 2008 г.

Честит празник, приятели!




6 септември 2008!


Честита годишнина от съединението на Източна Румелия с Княжество България! Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа че тази дата е рожденния ден на днешна България!


Велика и нещастна, грабена и опожарявана, разкъсвана и разграбвана, поробвана, тя нашата България възкръсва отново на далечния 6-ти септември 1885 година, доказвайки на европейските сили, че няма да им бъде позволено за сетен път да разделят брат от брата и род от роднини. За сетен път нашите деди и предци доказват, че не е пролята напразно кръвта на героите за свободата и независимостта!


И така в чест на този светъл празник еснафът заедно с останалите клубове на НС "Единение" и нашите братя и приятели от Клуб "Поп Минчо Кънчев", Стара Загора възродиха събитията от този паметен ден пред обществеността на гр. Белене.


Изказваме голямото си съжаление за тези приятели, братя и колеги от еснафа, които не успяха по една или друга причина да бъдат заедно с нас! Но да сме живи и здрави, що е време все е пред нас!

5 коментара:

  1. Честит празник на всички! Лично за мен този празник е на най-високото стъпало- защото го е имало съединението, и то е създало силата!

    ОтговорИзтриване
  2. Обявяване на Независимостта на България
    След идването на Демократическата партия на власт, която възприема като своя важна задача да подготви политически и военно войната срещу Турция. Сериозна стъпка в тази насока в България да се освободи от оковите на Берлинския договор. Българските правителства след Освобождението не позволяват на турския султан , да се прояви като сюзерен. Формалната зависимост тегне върху международният престиж на страната и пречи на изграждането на равноправни отношения с други държави.
    Възможност за добиване на пълна самостоятелност България получава след Младотурската революция от 1908г.
    Правителството на Демократическата партия изчаква удобен момент, за да обяви независимостта . То обаче си дава ясна сметка, че не може да наруши Берлинския договор без опора в някоя от Великите сили, които са подписали договора. Фердинанд търси разбирателство с Австро-Унгария, която по свои съображения проявява отзивчивост. Дуалистичната империя иска да анексира Босна и Херцеговина, окупирани от нея по силата на Берлинския диктат за тридесет години. Изтичането на срока през 1908г. тласка империята към нарушаването на договора и поставя интересите и в унисон с българските. Българското правителство ловко използва повода, който му дава Високата порта. Под предлог, че България е васална държава, българският дипломатически представител в Цариград Иван Гешов не е поканен на банкет заедно с дипломатите на другите държави. На 15 септември 1908г. България отзовава своя представител от турската столица. Няколко дни по-късно конфликтът се задълбочава. На 19 септември българското правителство завзема железопътните линии на Източната компания в Южна България, които са собственост на Турция. За целта е използвана стачка на служителите на тези линии. Българското правителство преценява, че решителният момент е настъпил. На 22 септември 1908г. във Велико Търново Фердинанд обявява Независимостта на България със специален манифест. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. Това разкрива пълната съгласуваност на двете правителства.
    Обявяването на Независимостта на България има дълбоко прогресивно значение. С този акт българският народ заличава важни остатъци от петвековното турско робство. България се нарежда като равноправен партньор заедно с останалите европейски държави.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен и обширен коментар, Анонимен.
    Прочетох го с голям интерес, още повече че тази дата е малко незаслужено в сянка на останалите официални празници. Е, можеше коментарът Ти да е към статията за обявяването на независимост ( цък ) ;)но сигурно не си я намерил(ла) в калабалъка :)

    И една лична молба:
    След като си си направил(ла) труда да напишеш целия този коментар, защо не си написа и името, за да се знае кой(коя) е на среща, и да не се налага да уточняваме в скобки :)
    Това последното, ама въобще не е задължително, но добре би било :)
    Поздрави: Сопотски Еснафъ

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно съм съгласен с теб Бау,Бау, че тази дата от историята на България не намира своето заслужена място в народния летопис. Но какво да се прави, все пак сме държава с многовековна история.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен каза...
    Напълно съм съгласен с теб Бау,Бау

    Ха Ха Ха :)))))
    Да не би с горната си молба да съм настъпал без да искам леко нечие "Мяу,Мяу" :))))))
    Шегувам се разбира се. Тук шегата е обичайна практика.
    Анонимен, благодаря за отговора, и за леката закачка в него. Без чувство за хумор- за къде сме?
    Поздрави: Сопотски Еснафъ

    ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук