публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Архангелов ден е !


На този ден Църквата почита деня на Светите ангели и най-вече на архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.
В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден.
Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.
Православната църква определя Св. Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.
Архангел Михаил е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола. Той е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. На неговия празник във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве.
На Архангеловден българите правят курбан. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян.
Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов" хляб, "Боговица", "Света Петка", "Рангелово блюдо".

Днес имен ден празнуват Ангел, Михаил, Рангел, Райна, Радка, Милка.

3 коментара:

  1. Честит имен ден на всички именици! Да са живи и здрави!:-) Ако Рени празнува днес, честито и на нея! Честито и на Евгени, който със сигурност не празнува днес, но преди четири дни имаше рожден ден. Поздравът в ТОЗИ форум е малко позакъснял, ама както е казал народът: "По-добре късно ТУК, отколкото на деня по другите форуми!";-)

    ОтговорИзтриване
  2. Честито на именниците*
    :t

    -----------------------------------
    Цитат: ...Честито и на Евгени...
    -----------------------------------
    Този коментар не трябва да е под тази публикация. Иначе е точен.:-)

    ... но все пак благодаря, щото... както казват в китното селце Чукурлии:
    :m А ИЧ!? !?!?!?
    ___________________________________
    * именниците- "н"-то си е от мен. От сърце така да се каже :g

    ОтговорИзтриване
  3. Да отбележа и аз, че Таня продължава да си спазва даденото обещание към админа :n

    ПП. Г-н. админ кажи пак как се пренасяха сложните имотикони в написаното, че не мога да се оправя и ми излизат само като някакъв адрес а не като имотикона :b

    ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук