публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

вторник, 1 февруари 2011 г.

Трифонов ден - ден на лозаря.


1 февруари Трифоновден

Трифоновден се празнува на 1 февруари в чест на лозята и техния пазител св.Трифон. В народния празничен календар се обозначава с името Трифон Зарезан, за чийто произход съществува следната легенда.


6917.jpg40 дни след раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”, както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.

Отива майка й на лозето и каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал:” Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наречен Трифон Зарезан (заради отрязания нос).

Основен обичай на този ден е зарязването на лозята, наричано още закройване, извършвано независимо от метеорологичните условия. То се извършва предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки ще се прекръсти и с косер ще отреже по три пръчки от три корена. Пръчките ще свие на венец и с него ще окичи калпака си. Отрязаните корени ще полее с вино от бъклицата.

След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да започнат да се хранят, ще изберат “цар Трифон”. Обикновено се избира добър стопанин лозар или този, през чието “царуване” предишни години е имало добър берекет по лозята. От лозята всички се прибират заедно начело с избрания “цар” когото пръскат по пътя с вино, а от всяка къща стопаните черпят. Царят благославя така както и лозята – да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино.

Празнуват: Лозан, Трифон, Трифонка, Лоза.

Традиционна храна за празника Прясна пита, Тутманик (Дипла пита), Варена кокошка, Печена луканка, Пърженица (омлет) от яйца.



1 коментар:

  1. Казваш, ...
    -----------------------------
    цитат" : "Традиционна храна за празника Прясна пита, Тутманик (Дипла пита), Варена кокошка, Печена луканка, Пърженица (омлет) от яйца"
    -----------------------------
    А за традиционното питие на трапезата не си написал нищо #x , само го пръскаш по пътя :b

    Струва ми се , че с него чудесно би се комбинирала да речем печената луканка :d
    ...като няма прасенце...

    ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук