публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |

понеделник, 29 март 2010 г.

"Природа, Лов и Риболов"- Пловдив 2010

Интро:Дълго време търпя подмятанията на админа, че напоследък нещо не съм много активен във форума. Аз не съм като него - да се чудя с кой да се избъзикам

Тази събота бях на изложението "Лов и Риболов" 2010. Разгледах, зяпах, и нищо не си купих, като повечето хора .Раздадох някоя друга еснафска дипляна, надявам се и успоредно с това да съм осъществил полезни за еснафа контакти. Ето и някои от по-интересните неща:

класика в жанра

"персийският" приклад целия беше "оседефен"

шишането много си го биваше между другото

Това са представителите от "Багатур"- Щанда им беше много интересен. Малък остров на истински неща, сред тая гмеш от китайска конфекция. С удоволствие и интерес се задържах на щанда им.

Снимка от щанда на Стефчо Градинаров- интересна нова линия ножове е пуснал.
Щандове с ножове имаха и Славчо Змияров от Чирпан, и Щерю Вълчев от Пловдив

Този нож се оказа много интересен, преди всичко с цената си:
10 000 лв

До колкото разбрах, тази Muela е със силно лимитирана серия- 150 бр(какво да кажем ние със гайдите). Острието беше по-финно изработено и от кашишка лопатка , дамасково, и явно изковано лично от Дон Дамаско . Както би възкликнал Моканина:

-Боже, Боже!?..... Колко мъка по тоя свят, Боже...!?

Малко бижу представляваха два "кастъма" на Buck, на мен лично, много ми допаднаха:

Имаше и един колега дърворезбар, с интересни според мен поставки за ловни трофеи, който обаче не пожела да снимам..... така и не разбрах защо!? Нещата наистина си ги биваше...

Публикувал:Евгени Димов
Photobucket

неделя, 28 март 2010 г.

Честит празник

Мислих, мислих и реших....
Вместо да се хвана за този (клип де) дето ми се подава из джЕба....
..ще се хвана за този дето ми легна на сърцето...
Да сте ми живи и здрави еснафски цветенца...
Този поздрав е от мен за всички вас. ...И особено за онези от вас, към които имам особен сантимент...

Nico - Love Mail

ЦВЕТНИЦА

На този ден Иисус Христос влязъл в Йеруслим, яздейки магаренце и благославян от народа заради чудото, което извършил предишния ден, а именно – възкресил починалия преди четири дни Лазар. Хората възторжено посрещали Спасителя, посипвайки пътя му с палмови клонки. Днес, като символ на традицията се използват върбови клонки и затова празникът освен Цветница се нарича още и Връбница.

На Цветница продължават обичаите на Лазаровден. Предишния ден нагиздени моми с венци на главите, са обиколили всички къщи в селото, за да благословят труда на работливите стопани, а в замяна са получили яйца, които символизират живота. Вечерта на Лазаровден те пускат венците си в реката като почит към закрилницата на семейството и любовта – славянската богиня Лада. Рано сутринта на Цветница се почитат онези близки, които вече не са на този свят. Вярва се, че те излизат от гробовете си, в очакване роднините да им занесат нещо. Обикновено се носят върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Гробът се прекадява и прелива, а над него се окачват клонките. От царевичните стъбла се пали огън. Привечер на площада в селото момират и ергените се събират, за да изиграят за последен път лазарското хоро.

Цветница е последният празник преди Великден, който се посреща от целия християнски свят. Макар да е плаващ, той се пада винаги в неделя, една седмица преди Възкресение Христово. Според църковните обичаи тържествата започват още от предния ден, когато е Лазаровден. На Цветница празнуват всички хора с имена на растения.

Да е честит празника на всички именници!

неделя, 21 март 2010 г.

Честита пролет

Честита пролет еснафи.
И на вас еснафски момичета

сряда, 17 март 2010 г.

Сладко "Отъ Еснафската смокиня"

"Сопотски Еснафъ" пуска новъ продуктъ:
смокиново сладко

Сладкото е с лимитирана серия, и не е предвидено за разпространение в търговската мрежа.

Ще се подарява на личности със обществено полезни и еснафски заслуги.

• Чудодейната амброзия е сварена по тайна рецепта (не казва) от Бойка.
  • Всяка опаковка съдържа по 2(две) смокини( +/- две), поради невъзможност да се сложи само една (някакси прекалено щеше да е... умували сме го )
  • Закрепването на хартията за капачката, се осъществява с ластик, осигурен от Т. Георгиева, но повече не мога да напиша, че е секретно
  • Етикетът и оформлението са в "ретро" издържан стил, скромно мое дело (предварително благодаря за поздравите, в очакваните ята от хвалебствени коментарии )

Публикувал: "Сопотски Еснафъ"

понеделник, 8 март 2010 г.

Честит 8 март

На мен пък ми хрумна една много "деликатна" песен...
Честит празник еснафски момичета...
...А пък с това специално поздравявам еснафите..

Честит 8-сми март!!!

Честит да е празникът на нежната част от нашата компания.

Честит 8-сми март, еснафини!!!

Въпреки осмомартенската изненада на природата(на вън вали сняг...), желаем да сте все така усмихнати, красиви, весели , щастливи, красиви, дейни, взискателни , красиви, умиятни, креативни ,... а и да не забравя- ...красиви!!!

В момента не ми хрумва по-нежна, по-деликатна, и по-женска песен за поздрав, от песента на Enya - "Orinoco Flow"

Още веднъж-

честит празник, момичета!!!

неделя, 7 март 2010 г.

Осмомартенска изложба "Сръчните ръце на нашите жени"

Кратък фоторепортаж от изложбата, организирана от нежната част на нашето сдружение.

Напараво ни засенчиха с продукция- с количество и качество...

вторник, 2 март 2010 г.

Изложба "Оръжието през руско-турската война и борбите за национално освобождение"- гр.Сопот- 02.03.2010г.

Няколко снимки от изложбата в Сопотския еснаф, посветена на руско-турската война и освободителното движение в края на ХІХв., която ще е отворена за зрители и общественост на
02 и 03.03.2010г.

Вход свободен!!!

оръжието и униформата на руската армия...

оръжието и униформата на турската армия...

оръжието и униформите на опълчението от априлското въстание...

Освен автентични униформи и оръжие, стените бяха изпъстрени с фотографии от възтановки на НС "Единение". Повечето от фотографиите са дело на МаpO

трескава подготовка преди откриването...

Разбира се присъстваше и богата сбирка на украсено (от майсторите на Сопотския еснаф) хладно и огнестрелно оръжие.

Интересът към събитието е голям още от самото начало.
Изложбата уважиха и народните представители г-н Николай Петков и г-н Димо Гяуров