публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

неделя, 27 декември 2009 г.

Стефанов ден

На 27 декември се почита паметта на Свети Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра. Това е третият ден на Коледа, на който празнуват всички, носещи имената Стефан, Стоян, Стойчо и други.
Празникът почита паметта на Свети Стефан. Той е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Избраниците били наречени дякони, а Стефан бил пръв измежду тях в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си.
Свети Стефан е и първият християнски мъченик. Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите оклеветили Свети Стефан, че хули Бога и Мойсеевия закон. Старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт. Свети Стефан коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: "Господи, не им зачитай този грях!" Тялото му е оставено на зверовете и птиците.
Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. Стефан се превърнал в първия християнски мъченик, загинал в името на вярата.
През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.
Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Хоратасмятат, че този празник "затваря кръга" на старата година.
Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. По традиция тя трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо.
Статистиката сочи, че Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец", затова и на този ден празнуват Венцислав и Венцислава, Стефан, Стефко, Стефчо, Стефка, Стефанка, Стефани, Стефания, Стефи, Стоян, Стоянка и Стояна.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ !
------------------------------------------------------------------------------
изображението е качено допълнително от esnafsopot

2 коментара:

  1. Благодаря за материала, slavova, и честит имен ден!!!
    Аз за този светец знаех само че е първия светец, загинал за Христовата вяра.

    Честит имен ден на Стефан Каламов, на всичките "Тани", те си знаят :-) !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за помощта със снимката...опитвах няколко пъти да я кача, но не успях!

    ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук