публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

петък, 1 януари 2010 г.

1 януари - Василов ден !

Януари е първият месец на годината. Името "януари" идва от латинската дума "януариус", т.е. Янусов месец, месец на бог Янус. Старите хора разказват, че митичния герой и пръв цар на Лациум - Янус, приел дружелюбно изгоненият от небето бог на земеделието Сатурн. За благодарност Сатурн научил жителите на Лациум на земеделие, а на Янус дал способността да вижда в миналото и бъдещето, а януари се изобразява като човек с две лица - едното гледа в миналото, а другото в бъдещето.

На 1 януари църквата чества и големия християнски мислител, философ и писател св. Василий Велики (ок. 330-379). Като епископ на Кесария Кападокийска (Мала Азия) воюва успешно с широко разпространената през IV в. арианска ерес (учение, което отрича божествената природа на Христос) и успява да наложи принципите на ортодоксалното християнство в голяма част на източните територии на Римската империя. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и активното добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. Още приживе Василий е наречен от съвременниците си “Велик”. На погребението му се стича цяла Кесария. Оплакват го вярващи и неверници. След смъртта му църквата го канонизира за светец и го чества в деня на неговата смърт.
Василов ден е първият ден от Новата година и е свързан с обичая Сурва или Сурваки, да сурвакат децата или ергените.

Сурвачката винаги е от дрян и се украсява според местния поминък . В планинските райони сурвачката е украсена с бяла, червена, зелена вълна, а в полските райони с пуканки и люти чушки и кравайчета”. Сурвачките винаги са от дрян. Това е така, защото това е дървото символ на здраве и сила в митологията. Обикновено сутрин децата и ергените тръгват на групички, държат сурвачките и на всеки член от домачадието – стопанина, стопанката, старите баба и дядо, после младите ги сурвакат за здраве, благополучие и плодородна година. После сурвачките обикновено се хвърлят в реката, за върви берекета, както тече водата. Интересно е още, че в някои райони на този ден традицията е изисквала да има на трапезата петел – символ на плодородието, на слънцето, на благодатта. Петелът обикновенно се вари или се готви цял, което е задължително при всеки курбан и всяко жертвоприношение – животното да е цяло. При направата на баницата поставяните късмети традиционно са пара и дрян. Парата е най-доброто, тя носи имане за цялото домочадие и е символ на дома, на нивите, на лозята. Късметите са били от дрянови пръчици. Задължително трапезата се кади. Най-старият – стопанинът изрича молитва вдига високо баницата с късметите, за да растат високи посевите и дава на всеки. Част от обредната трапеза се дава и на домашните животни.
На този ден празнуват тези които се именуват Васил, Василка, Веселин, Васко, Весела..., а името Василий е от гръцки произход и означава "царски".
Честит празник на всички именници !

1 коментар:

  1. slavova,
    Представа нямаш, колко ме радва поредицата от публикации-твоите, и на Kalina_Malina и NickiNight. Започнахме лека полека да "замязваме на форум" :-)))
    Е, изпитвам лека носталгия по времето, когато си се ширихме тук само аз, и evgeni
    ...Апропо-... отбелязвам че той напоследък се е измързеливил нещо- никакви публикации!? Само тук там някой гневен коментар към админа(и то абсолютно безпочвен );-))))

    ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук