публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

сряда, 6 януари 2010 г.

Й О Р Д А Н О В Д Е Н !На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.
На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.
С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.
НА ТОЗИ ДЕН ПРЕЗ 1848 година в Калофер се ражда ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ И РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ!

Днес празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана.
Честито на всички именници!

2 коментара:

 1. Ах, леле - голяма работа е т'ва християнство!

  PS Oправи си заглавието, че е срамота така; пише се "Йордановден", а преди удивителния знак не трябва да има интервал.

  ОтговорИзтриване
 2. Bla каза... PS Oправи си заглавието, че е срамота така; пише се "Йордановден", а преди удивителния знак не трябва да има интервал.

  Добре дошъл Bla,
  Пише Ти набеденият админ на това форумче. Радвам се, че все пак някой от вън се отбива тук :-)
  Ама доста невъзпитано е от твоя страна!
  Не може така!!! Всеки нормално възпитан посетител най напред поне един месец само влиза и зяпа, после плахо пуска пане 5 тъпи коментара, попише малко глупости, и чак тогава- по същество. Ти веднага от вратата, за... съдържателния коментар :-))))))
  По въпросът за правописа тук си имаме авторитет-Kalina_Malina, и се осланяме на него, и не се сърди, ама твоя коментар за сега няма тежест;-)
  ...пък Ти се разходи по темите, ако имаш време и желание, и сигнализирай, ако видиш нещо нередно. Обезателно ще го предам на Kalina_Malina да си каже тежката дума:-)

  ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук