публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

понеделник, 1 ноември 2010 г.

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Първи ноември е ден, който на пръв поглед не се отличава с нищо особено, но в същото време е много важен за нас. Особено за онези, които все още вярват, че освен физическо човек е и духовно същество.
Денят на народните будители се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. Тогава българската общественост е изразила почитта и уважението си към всички български възрожденци с организиране на шествие с техните портрети. По-късно – през 1922 г. ХІХ-то Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за народните празници, в който е записано: „Първи ноември да се празнува като всенароден празник на всички заслужили българи.”
Днес е денят на народните будители. Ден на всички онези книжовници, книжари, издатели, учители, които чрез словото и перото припомнят на българите за тяхното славно минало, пробуждат националното самочувствие, помагат да се съхранят духовните ценности на нацията. Народни будители са и борците за национално освобождение. Затова на този ден прославяме делото както на светите братя Кирил и Методий, на патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, така и на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и на много други знайни и незнайни българи, помогнали на българската нация да се възроди.
На всички родолюбиви българи, съвременни будители, радетели за пробуда, дейци на българската просвета и духовност ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

4 коментара:

 1. Съвсем случаен блогър...1 ноември 2010 г., 18:19 ч.

  Тоя с феса в средата и той ли е от будителите бре...?
  До колкото знам той си е един чист лобист на проосманската политика в дунавския вилает.
  Ама как сте го изтипосали само, ще си рече човек, че и той "мило и драго" за родина дава...

  ОтговорИзтриване
 2. Честит празник на Николай и Калина, нека да събуждат родолюбието в сърцата на техните ученици!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Честит празник на всички родолюбиви българи!

  Тази вечер предпремиерата на филма мина при небивал зрителски интерес :n:n... вече има номинирани за филмовата награда "Оскар" актьори, а някои от актьорите пресъздали образите от романа вече имат:n и формирани фен :s клубове!!!!

  Вече има и предложения за заснемане на продължение на филма, както и отправени покани за продуциране и на други сюжети от възрожденската ни история!

  Официалната премиера на филма ще бъде на 04.11.2010 г. в чест на рождението на нашия виден еснафец - Евгени! Часа и мястото на срещата са известни... както и менюто - баклава и локумена баница :j

  ОтговорИзтриване
 4. Честит празник будителски!!!  P.S. т'ва за 04.11 ... май информация някаква е изтекла :d

  ОтговорИзтриване

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук