публикуване на статия| * | #|публикуване на коментар
VIP ЗОНА| |ПРАВИЛА| |Официални изявления | | | |
***

сряда, 24 ноември 2010 г.

Св. Екатерина - покровителка на майките

24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина. У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Св. Екатерина е била чудно хубава и изключително мъдра девойка от Александрия.
В истините на Христовата вяра била въведена от духовния баща на нейната майка, един пустинник със светъл ум и праведен живот.
Красивата Екатерина не искала и да чуе за брак - тя имала своя небесен Годеник.
Когато в Александрия пристигнал беззаконният цар Максимиан - гонител на християните. И събрал народа на своя езически празник. Когато започнало жертвоприношението в храма, Екатерина смело се явила пред него и изобличила лъжливите му идоли.
Поразен от знанията и, той организирал диспут с неговите философи.
С думи на философи и поети Екатерина оспорвала лъжливостта на езическите богове. Накрая разказала за живота и смъртта на Исуса Христа.
Езическият жрец слушал удивен и се признал за победен. Другите се отказали да продължават спора.
Екатерина така разгневила императора, че била хвърлена в тъмница, където била подложена на жестоки мъчения. Дълго лежала в затвора светата мъченица.
Веднъж, когато императора отсъствал от града, Августа, неговата жена с помощта на Порфирий, един императорски приятел и стотник се срещнала с девойката. Разговаряла с нея за страха от мъчения, за християнските писания.
Екатерина й обяснила Христовото учение. Заедно с царицата думите й слушали Порфирий и войниците, които ги пазели. Всички те повярвали в Христа и се простили с девойката.
Когато императорът се върнал, всичко започнало отначало - обещания и заплахи, прелъстителни думи и ужасни мъчения. Яростта му се насочила към царицата. Заповядал да я обезглавят.
Порфирий и повярвалите войници погребали честното тяло на императрицата и признали на царя, че и те са християни. Всички били наказани със смърт. За последен път императорът се опитал да вразуми Екатерина да приеме неговите богове, но усилията му били напразни.
Царят заповядал да я предадат на смърт.
Всички плачели и жалели за Екатерина. Войник отсякъл главата на светата девойка. Това станало около 305г. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина.
Когато светите и мощи били открити там, вярващи издигнали великолепен манастир.
Днес празнуват: Екатерина, Катерина, Катя и Тина.
Честит празник на всички именници !

1 коментар:

емотиконка се вмъква, като се постави символният и еквивалент в коментара
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
Как се публикува коментар, подробно е обяснено тук